iDeal Bancontact Sofort KBC/CBC Belfius   Lage verzendkosten (NL) DHL PostNL GDPR/AVG
Verzending binnen Nederland voor 1,45 euro inc. btw.
ISBN: 9789059112841
Per Boek Wijzer Auteur: L. van Houten

De moderne filosofie is, sinds ze modern is, bezig met het beantwoorden van de vraag: is het mogelijk zekere kennis op te bouwen van de buitenwereld? Het is de grote triomf van de middeleeuwse filosofie dat zij op deze vraag, als uit mond, een volumineus 'JA' laat horen en de nederlaag van de moderne filosofie dat zij op deze vraag, als uit ontelbare monden, een onverstaanbaar antwoord geeft. Moderne filosofie is vooral filosofische twijfel. De geest blijft hier altijd opgesloten in de eigen schedel.
In het middeleeuwse denken van Augustinus, dat het onderwerp is van onderliggende tekst, is de ons omringende werkelijkheid doordrenkt van de geest en kan de mens deze aanwezigheid voortdurend gewaar worden. Augustinus ziet een altijd geestrijke werkelijkheid. Begrip van deze werkelijkheid leidt ons niet naar een andere, abstracte werkelijkheid, maar naar een weidser zicht op de ene werkelijkheid. Het is om deze reden dat ook Sint-Franciscus niet alleen naar de engelen luisterde, maar ook naar de vogels.
Mogelijk dankzij de cirkelende beweging van de tijd kan deze gedachte van Augustinus, deze oude, middeleeuwse gedachte, ons weer als iets geheel nieuws gaan toeschij-nen. De gedachte is zo-oud dat zij als iets volstrekt nieuws kan oplichten. De gedachte is zo waar dat zij aan de tijd is ontglipt.
*

Selecteer hieronder het gewenste exemplaar:

Inclusief btw
Uw boek wordt morgen verzonden.
Verzending naar België: niet mogelijk
 • library_books Kenmerken
  NUR 300
  Aantal pagina's 144 pagina's
  Afmetingen 20 x 13 x 1,4 cm
  Auteur L. Van Houten
  Bindwijze Paperback
  Category Boeken
  Category Literatuur & Romans
  Druk 1e druk
  Extra groot lettertype Nee
  Rubriekspad <Boeken><Literatuur & Romans>
  Illustraties Nee
  Kaarten inbegrepen Nee
  Taal dut
  Auteur van Houten
  Auteur L. van Houten
  Publicatiedatum 20061024
  Subtitel speculaties van Aurelius Augustinus en Pseudo Dionysius de Areopagiet over de verhouding tussen God en de schepping
  Taal Nederlands
  Uitgever Uitgeverij Aspekt B.V.
  Verschijningsdatum oktober 2006
 • label Onderwerpen