iDeal Bancontact Sofort KBC/CBC Belfius   Gratis verzenden (NL) DHL PostNL GDPR/AVG

Geschiedenis / Biografie

Alexander de Grote

Auteur: Ian Worthington

In deze persoonlijke geschiedenis van Alexander behandelt Ian Worthington niet alleen zijn energieke imago en heldhaftigheid, maar ook de zwarte kanten van zijn persoonlijkheid, zijn hersenschimmen, zijn paranoia, zijn moordlustige neigingen, zijn drankmisbruik en het uiteenvallen van zijn rijk. De rol die koning Philippus II speelde, Alexanders pretentie dat hij persoonlijk een god was, en het feit dat hij niet getrouwd was om te voorzien in een politieke erfgenaam - al deze aspecten worden genoemd als sleutelfactoren voor zijn neergang, en voor de chaos en het bloedvergieten na zijn dood.

Alexander de Grote

Auteur: Robin Lane Fox

Alexander de Grote (356 v. C. -323 v. C. ) was hard, vastberaden, onverschrokken, een geboren soldaat en hartstochtelijk jager. Maar hij was ook een liefhebber van literatuur en toneel. Toen de Grieken tegen hem in opstand kwamen liet hij Thebe brandschatten om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen, maar spaarde de tempels en het huis waar de dichter Pindarus had gewoond. Hij was een ongeduldig mens, met brandende ambities, die steeds weer het avontuur van het onbekende zocht. Na de moord op zijn vader Philippus II in 336 werd Alexander koning van Macedonië. Bij zijn dood op tweeëndertigjarige leeftijd besloeg zijn rijk - van Griekenland tot India - vijf miljoen vierkante kilometer, en het vacuüm dat hij achterliet, werd nooit echt opgevuld. Alexander blonk uit als generaal en staatsman, hij drukte de stempel van de Griekse cultuur op het oude Oosten en hij creëerde een mythe die vandaag de dag nog even sterk is als tijdens zijn leven. De Britse oud-historicus Robin Lane Fox onderzoekt in deze toegankelijke biografie nauwkeurig de vaak tegenstrijdige bronnen en weet door te dringen tot de complexe persoonlijkheid van Alexander de Grote.

Algemene zaken

Auteur: Wesseling

Sinds 1993 schrijft de bekende Leidse historicus en publicist H. L. Wesseling een tweewekelijkse column in NRC Handelsblad. In deze veelbesproken en -geprezen rubriek houdt de schrijver zich bezig met allerlei zaken die hem interesseren: niet alleen geschiedenis en politiek, maar ook sociale, economische en culturele kwesties. Bijdragen over Poncke Princen en Mgr. Bär, over Brinkman en Bolkestein, over Dreyfus en Cleveringa, maar ook over christelijke waarden, de monarchie, het winkelgedrag van de vrouw, en het liefdesleven in de jaren vijftig Kortom Algemene zaken.

Alkmaar, een stad van nu met een terugblik naar het verleden

Auteur: J. Sik
Alkmaar, een stad van nu met een terugblik naar het verleden

Allemaal!

achter de schermen van het Nederlandse levenslied

Auteur: M. van de Griendt

Aan de andijviestamppot bij Jacques Herb. Met Marianne Weber op de kermis. Bij de C&A - modeshow met Jan Smit. Tussen de fans van Frans Bauer. Bij het laatste grote optreden van Andr azes. Fotograaf Martijn van de Griendt (1970) was afgelopen jaren d waar de Nederlandse sterren ook waren. Dat leverde een oer-Hollands fotoboek op!
s

Alles heeft zijn plaats

Auteur: Knippenberg / van Schendelen (red)
125 jaar Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam, 1877 - 2002

De verschillende tradities in de Amsterdamse geografie-beoefening waren voor een deel al te herkennen in de activiteiten en publicaties van de eerste 'ordinarius' C.M. Kan, die de geografie nog in de volle breedte onder zijn hoede had: de fysische geografie, de politieke geografie, de economische geografie, de koloniale geografie, de volkenkunde en alle afsplitsingen die nadien zijn gemaakt. In 25 hoofdstukken worden die afzonderlijke tradities meer in detail besproken en worden deze terugblikken gecontrasteerd met de vergezichten die de wetenschappelijke geografie heden ten dage te bieden heeft.

Alliance 80 jaar hockey

Auteur: W. Janssen (red)

De geschiedenis van een bloeiende hockeyclub.