iDeal Bancontact Sofort KBC/CBC Belfius   Gratis verzenden (NL) DHL PostNL GDPR/AVG
De nieuwe editie van 'Ontdek je gebruiksaanwijzing' is uit! Koop hier een gesigneerde versie. Lees hier meer over het beïnvloeden van je spanning!.
ISBN: 9789021551135
Per Boek Wijzer Auteur: Peter Klosse

Dit is niet zomaar een kookboek en ook niet zomaar een wijnboek. Dit is hét smaakboek waarin wordt uitgelegd hoe smaak tot stand komt; vanaf het proeven in zintuiglijk opzicht, tot de smaak van gerechten en wijnen. Het Proefboek is een gastronomisch handboek dat inzicht geeft in de complexe wereld van het proeven zodat bijvoorbeeld de smaak van wijnen en gerechten nog beter begrepen en koken gemakkelijker wordt.

Het Proefboek maakt onderscheid tussen de productkant en de menskant van het proeven, met voor elk eigen termen en definities. Voor de productkant gebruiken we de inmiddels bekende universele smaakfactoren (mondgevoel, smaakgehalte en smaaktype). Zij beschrijven het smaakprofiel van een product en helpen ons smaak te begrijpen. Aan de zintuigkant, de menskant, onderscheiden we gustatie als zintuig en proefvermogen als de totaalbeleving waarbij alle zintuigen actief betrokken zijn. Een tweede belangrijke pijler is de classificatie van smaak in stijlen die het mogelijk maakt smaken te herkennen.

Dit vergemakkelijkt het maken van keuzes; denk aan gerechtencompositie (keuze van ingrediënten die bij elkaar passen), volgordebepaling (gerechten en wijnen in de juiste volgorde plaatsen) en de combinatie van wijnen en gerechten).

In het uitgebreide hoofdstuk over koken staan talloze voorbeelden van kooktechnieken en kookprocessen, met bijbehorende recepten. Ook de smaak van wijn wordt uitvoerig behandeld en toegelicht. Het zwaartepunt van het Proefboek ligt bij de gastronomie en de combinatie van wijnen en gerechten. Toch zullen ook degenen die nooit een glas wijn drinken, en ook zij die in de voedselindustrie werkzaam zijn, dit werk met plezier lezen en kunnen gebruiken. Door zijn opzet en inhoud leent het zich bovendien voor gebruik in opleidingen waarin aandacht wordt besteed aan smaak.

Peter Klosse is restaurateur en oprichter van de Academie voor Gastronomie, een gastronomisch opleidings- en researchinstituut. Hij heeft een proefschrift geschreven voor de Universiteit van Maastricht. Eerder publiceerde hij over dit onderwerp in de boeken Smaak en Smaakstijlen.
*

Selecteer hieronder het gewenste exemplaar:

Gratis verzenden
Uw boek wordt morgen verzonden.
Gratis verzending binnen Nederland
Verzending naar België: niet mogelijk
  • library_books Kenmerken
    NUR 440
    Afmetingen 23x276x203 mm
    Category Kookboeken
    Category Koken, Eten & Drinken
    Product lengte 276
    Product breedte 203
    Product hoogte 23
    Gewicht (gr) 1217
    Druk 1
    Rubriekspad <Koken, Eten & Drinken><Kookboeken>
    Gewicht 1,20 kg
    ISBN10 9021551136
    ISBN13 9789021551135
    Taal dut
    Auteur Peter Klosse
    Publicatiedatum 20110818
    Soort Met illustraties
    Taal Nederlands
    Verschijningsdatum augustus 2011
    Vertaald uit het Nederlands
    NUR 440
    Aantal pagina's 238
    Aantal pagina's 238 pagina's
    Afmetingen 27,6 x 20,3 x 2,3 cm
    Auteur Peter Klosse | Peter Klosse
    Bindwijze Hardcover
    Category Boeken
    Druk Druk 1
    Druk 1e druk
    EAN 9789021551135
    Rubriekspad <Boeken><Koken, Eten & Drinken><Kookboeken>
    Illustraties Met illustraties
    Illustrator Gerhard Witteveen
    Originele taal nl
    Taal Nederlandstalig
    Uitgever Vbk Media
    Verschijningsdatum 2011-08-18
    Category Drankboeken
    Rubriekspad <Boeken><Koken, Eten & Drinken><Drankboeken>
  • label Onderwerpen