iDeal Bancontact Sofort KBC/CBC Belfius   Gratis verzenden (NL) DHL PostNL GDPR/AVG
ISBN: 9789461053619
Per Boek Wijzer Auteur: G.J. Hospers

De bevolking in delen van Nederland krimpt. Dit komt door de vergrijzing en doordat gezinnen steeds minder kinderen krijgen. Krimp wordt vaak als iets negatiefs wordt gezien, maar er zitten ook aantrekkelijke kanten aan: meer woonruimte bijvoorbeeld. In dit boek laat Gert-Jan Hospers ons de mogelijkheden van krimp zien.

Limburg, Zeeland en Groningen hebben al te maken met bevolkingsdaling en vanaf 2025 zal dat ook gelden voor Overijssel en Noord-Brabant. Dit betekent dat huizen, winkels en kantoren leeg komen te staan en dat scholen, theaters en zwembaden moeten sluiten. Hier doemt een beeld op van ongezellige leegstaande panden, maar de vraag is of dat beeld reëel is.

Creatieve aanpak
Hospers behandelt in het boek de vier B's van krimpbeleid (bagatelliseren, bestrijden, begeleiden en benutten) en concludeert dat de overheid het krimpproces het beste kan begeleiden. Het belangrijkste is dat gemeenten over hun grenzen heenkijken en op regionale schaal gaan denken waar het gaat om nieuwbouw en voorzieningen. Creatieve maatregelen zoals de terugkeer van de SRV en andere mobiele dienstverleners kunnen daarbij helpen. "In een klein land als Nederland hoeft krimp nooit een probleem te zijn. Maar dan moeten bewoners en bestuurders wel bereid zijn om hun blik te verruimen. Weg met het dorpisme en de kerktorenpolitiek!"

SUN Statements
De reeks SUN Statements bestaat uit (internationale) essays waarin de auteur een duidelijk standpunt inneemt. Auteurs krijgen de mogelijkheid hun statement naar voren te brengen en in woord en beeld te beargumenteren. 'Krimp!' van Gert-Jan Hospers is het derde deel in deze reeks.

Auteursinformatie
Gert-Jan Hospers is docent en onderzoeker Economische Geografie aan de Universiteit Twente en bijzonder hoogleraar City- en Regiomarketing aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is hij voorzitter van Stichting Jane, die het gedachtegoed van de Amerikaanse stadsactiviste Jane Jacobs propageert, en maakt hij deel uit van het wetenschappelijk comité van Cittaslow International.
*

Selecteer hieronder het gewenste exemplaar:

€0,00 incl. BTW
Gratis verzenden
Uw boek wordt maandag verzonden
Gratis verzending binnen Nederland
Verzending naar België: € 5,10
 • library_books Kenmerken
  NUR 900
  Aantal pagina's 88 pagina's
  Afmetingen 20,5 x 13,9 x 0,9 cm
  Auteur Gert-Jan Hospers | G.J. Hospers
  Auteur G.J. Hospers
  Bindwijze Paperback
  Category Boeken
  Category Sociologie
  Category Maatschappij
  Category Antropologie
  Category Geschiedenis & Maatschappij
  Co-auteur G.J. Hospers
  Product lengte 205
  Product breedte 139
  Product hoogte 9
  Gewicht (gr) 151
  Druk 1e druk
  Extra groot lettertype Nee
  Rubriekspad <Boeken><Geschiedenis & Maatschappij><Sociologie>
  Rubriekspad <Boeken><Geschiedenis & Maatschappij><Antropologie>
  Rubriekspad <Boeken><Geschiedenis & Maatschappij><Maatschappij>
  Illustraties Met illustraties
  Uitgever SUN
  Kaarten inbegrepen Nee
  Taal dut
  Redacteur Marieke van Giersbergen
  Publicatiedatum 20101001
  Taal Nederlands
  Uitgever Sun Uitgeverij
  Verschijningsdatum oktober 2010
 • label Onderwerpen