iDeal Bancontact Sofort KBC/CBC Belfius   Gratis verzenden (NL) DHL PostNL GDPR/AVG
De nieuwe editie van 'Ontdek je gebruiksaanwijzing' is uit! Koop hier een gesigneerde versie. Lees hier meer over het beïnvloeden van je spanning!.

Romans en thrillers

Literaire werken maar ook de betere romans en thrillers vindt u hier.

Toon als           
Volgorde

Voorbij ik en waar gebeurd

Auteur: Herman Franke

Wat doet de ik-persoon in een romancyclus als zijn schepper niet lang meer te leven heeft? De verteller in Traag licht is eerst razend, dan diep bedroefd. Zo gaat dat bij mensen die in de leegte kijken. Hij besluit haast te maken en zijn schepper voor te zijn in de dood: 'Nog voordat het doek valt zal ik me leeg vertellen, ik laat me niet met de buik vol onuitgesproken verhalen de eeuwigheid in sturen omdat hij het bijltje erbij neer moet gooien. '

Met Traag licht voltooide Herman Franke zijn romancyclus 'Voorbij ik en waargebeurd'. Zoals in al zijn romans is de verbeelding er ongeremd en baldadig aan de macht. Door zijn vroegtijdige dood is het een 'Unvollendete' geworden. Toch heeft Franke de verhalen die hij in de vervolgdelen van zijn romanreeks had willen vertellen, in dit slotdeel te pakken gekregen. Daarbij nam hij noodgedwongen zijn toevlucht tot het uitschrijven van voornemens en het opnemen van werknotities, wat deze roman een uniek karakter geeft.

Deze uitgave is verrijkt met een interview met Herman Franke, waarin hij aan NRC-journalist Toef Jaeger vertelt over zijn oeuvre, de naderende dood en zijn werk aan Traag licht.

Voorbijgewaaid geluk

Auteur: Theodor Holman

over familie, jongensdromen en ouder worden

Wanneer Theodor Holman te horen krijgt dat zijn dochter zwanger is, buitelen de vragen over hem heen. Ben je oud als je opa wordt? Wat zou je je kleinkind willen meegeven: wat is de essentie van het leven? Hoe houd je je staande als je vrienden bij bosjes sterven? En hoe zit het met die schaamte die de ouderdom lijkt te vergezellen en alles overschaduwt? In Voorbijgewaaid geluk maakt Theodor Holman de balans op. In prachtige observaties en gedachten en in geestige anekdotes vertelt hij over zijn ouders en zijn kleinkind, over jongensdromen en ouderdomskwaaltjes, en over de momenten die het leven glans geven.

Vossenjagers en andere verhalen

Auteur: Breece D’J Pancake

Op 8 april 1979 maakte de 26-jarige Breece D'J Pancake met een geweer een eind aan zijn leven. Hij liet twaalf verpletterende verhalen na over het harde, rurale leven in de heuvelachtige gebieden van West Virginia. Toen ze in 1983 postuum verschenen, maakten de verhalen grote indruk in de literaire wereld. Pancake vertelt over jonge mannen, afwezige of hardvochtige vaders en weglopende vriendinnen in een wereld vol mijnwerkers, prijsvechters, fossielen, hanengevechten, vossenjachten, seks, depressie, drank en dood.

Vrachtbrief

Auteur: Miriam Guensberg

Ooit vocht de Poolse Myron Kaminski bij het Geallieerde Bevrijdingsleger. Na de oorlog werkt hij voor een geheim secretariaat van het Vaticaan, waar hij op duistere zaken stuit die alles te maken hebben met zijn eigen ontwrichte jeugd. Hij wordt Nederlander en vergaart een vermogen waarmee hij een unieke verzameling oldtimers aanlegt.
In het zicht van de dood voelt hij spijt en een intens verlangen naar de prachtige vrouwen die hij in zijn wilde jaren heeft bemind. Hij spoort zijn onwettige nazaten op en schenkt hun zeven topstukken uit zijn collectie. In zeven prikkelende bekentenissen neemt hij ons mee in zijn bewogen, amoureuze bestaan.
'Vrachtbrief' is een wervelende roman over een bandeloze charmeur die zijn leven lang de grenzen van het toelaatbare heeft opgezocht.
Miriam Guensberg heeft zich opnieuw laten inspireren door de geschiedenis van haar Pools-joodse vader. VRACHTBRIEF borduurt voort op thema's die ook in haar eerdere romans POOLSE TRANEN en OOIT te vinden zijn; ditmaal is het een bevlogen oldtimerverzamelaar die op levendige toon zijn levensverhaal vertelt.

Vreemde kostgangers

Auteur: Maarten Leegwater

Boek met Extra Grote letters voorzien van een Hardcover uitgegeven door Uitgeverij Iris Berghem

Een nagenoeg ongeschoolde dorpsjongen maakt zijn entree in de journalistiek in een voormalig Zuiderzee-stadje. Hij gaat in pension waar hij een verscheidenheid van personages ontmoet met in veel gevallen een bewogen verleden en soms een ongewisse toekomst. De uitdrukking vreemde kostgangers' is op 'n aantal zonder meer van toepassing. Het was een kleurrijk gezelschap, waarvan hij zelf deel uitmaakte, dat zich aan 't eind van de werkdag rond de etenstafel schaarde om zich tegoed te doen aan de Hollandse pot van de hospita. Bijna een halve eeuw later staat hij - letterlijk en figuurlijk - stil bij de veranderingen in zijn leven, wanneer hij op een zekere dag halt houdt voor zijn vroegere kosthuis.

Vroeger is ook mooi

Auteur: Marita Mathijsen

Voor een verbijsterd publiek begon Marita Mathijsen haar Huizinga-lezing in de deftige Leidse Pieterskerk met de zin: ‘Ik heb een oud hondje. Binkie. Hij is blind. ’ Om daarna haarscherp de blindheid van haar hondje te gebruiken om de noodzaak van het verleden te demonstreren. In haar befaamde Jan Hanlo-lezing over gebrek aan stijl stelde ze voor om Connie Palmen en Nelleke Noordervliet in tweeën te knippen en de essayschrijver en romanschrijver apart aan te bieden op Marktplaats, om te zien welke het meest opbracht.
Alles van vroeger is weerloos, als er geen verdedigers zouden zijn van de schoonheid van wat achter ons ligt. Marita Mathijsen weet als geen ander de waarden van het verleden naar het heden toe te halen. Maar ze gooit ook met kennelijk plezier tradities omver als die geen betekenis meer hebben voor het heden. Haar trefzekere en gevoelige stijl wordt bits zodra ze zich opwindt over onbegrip en domheid. Die ziet ze in de afbraak van historische gebouwen, in de minachting voor oudere schrijvers, in de blaaskakerij van academici. Veel van haar essays probeert ze eerst uit op een luisterend publiek, en dat kent inmiddels haar provocerende en onorthodoxe openingen en vergelijkingen. In Vroeger is ook mooi zijn de meest opzienbarende lezingen en essays bij elkaar gebracht

Vrouw heeft geen naam

Auteur: Asena

Duygu Asena is hoofdredactrice van vijf vrouwenbladen, waarvan Kadinca zich onder haar leiding heeft ontwikkeld tot het meest vooraanstaande vrouwenblad van Turkije. Maar Duygu Asena was ook film-actrice en schreef de bestseller KADININ ADI YOK (De vrouw heeft geen naam). In enkele maanden werden er 120. 000 exemplaren van ver- kocht. Het boek veroorzaakte veel opschudding. De hoofdpersoon, een vrouw die in Istanboel woont, strijdt tegen de gangbare normen van de man-vrouwverhoudingen. Ze is op zoek naar hartstocht. 26 is eigenwijs en soms hard en egoïstisch. De Turkse censuur greep in: het boek werd verboden omdat er te veel seks in zou voorkomen en omdat het in strijd zou zijn met de huwelijksmoraal.

Vruchtwatervuurlinie

Auteur: Roberta Petzoldt

Ik heb je gemist toen iemand me liefhad vandaag. Ik voelde de handen van een vrouw zich om mijn hoofd vouwen voelde haar hart me liefdevol toe bonzen met pijn liet ik me koesteren. Ik heb je gezien vandaag in sluimerstand verscheen een slideshow van jouw lach. Toen foto's nog van korrels werden gemaakt kon je kiezen vandaag trekt stroom ongewenste lades open.