iDeal Bancontact Sofort KBC/CBC Belfius   Gratis verzenden (NL) DHL PostNL GDPR/AVG

Helaas hebben we op dit moment geen exemplaar van dit boek liggen.

ISBN: 9789460040221
Per Boek Wijzer Auteur: Nolthenius
de wereld van het Gregoriaans

Het Gregoriaans is de oudste muziek van West Europa die bewaard is gebleven. Het heeft zich, tijdens de barre eeuwen van de Grote Volksverhuizing, ontwikkeld uit elementen die het christendom aan de synagoge ontleende, en kreeg gestalte in de kloosters en zangcolleges van Rome. Zoals wij het nu kennen, werd het - vanaf de negende eeuw op schrift gezet in het rijk van de Karolingers, waar vooral de koorschool van Metz internationale faam had verworven. Het notenschrift kwam nog maar juist op tijd: de Germaanse inbreng leidde tot een koers wijziging in de Europese muziekgeschiedenis, waardoor het zuidelijke en zelfs nog half oosterse Gregoriaans geleidelijk geïsoleerd kwam te staan.
Het is vreemd dat over de muzikale cultuur
van die donkere eeuwen in onze taal eigenlijk geen goed handhoek te vinden is. Misschien was het wachten op een tijd als de onze, waarin we het Gregoriaans in een ander perspectief kunnen zien: meer als cultureel erfgoed dan als verplicht bestanddeel van een rooms katholieke eredienst waarmee niet iedereen binding heeft.
In het eerste, grootste gedeelte van dit hoek wordt met forse, zekere streken een portret geschilderd van die lange eeuwen waarin de onwereldse, naar binnen gerichte gezangen van het Gregoriaans zijn ontstaan. In het tweede gedeelte wordt, toegelicht door muziekvoorbeelden in moderne transcriptie, een ook voor geïnteresseerde leken toegankelijke schets gegeven van de opbouw en de structuur van het Gregoriaans.
*

Selecteer hieronder het gewenste exemplaar:

€0,00 incl. BTW
Gratis verzenden
Bestel vóór 17.00u en uw boek wordt vandaag nog verzonden.
 • library_books Kenmerken
  NUR 662
  Aantal pagina's 215 pagina's
  Afmetingen 24 x 17,2 x 1,9 cm
  Auteur Nolthenius
  Bindwijze Paperback
  Category Boeken
  Category Muziekboeken
  Category Kunst, Cultuur & Architectuur
  Druk 1e druk
  Extra groot lettertype Nee
  Rubriekspad <Boeken><Kunst, Cultuur & Architectuur><Muziekboeken>
  Illustraties Nee
  ISBN13 9789460040221
  Taal dut
  Publicatiedatum 20090405
  Taal Nederlands
  Uitgever Vantilt
  Verschijningsdatum april 2009
 • label Onderwerpen