iDeal Bancontact Sofort KBC/CBC Belfius   Gratis verzenden (NL) DHL PostNL GDPR/AVG
Onze nieuwe outlet is geopend! Kijk op www.drievooreentientje.nl voor boeken en meer tegen de laagste internetprijs.
ISBN: 9789069181448
Per Boek Wijzer Auteur: de Bodt

Nadat in december van het afgelopen jaar het eerste deel van het tweeluik gewijd aan negentiende-eeuwse Nederlandse tekenkunst aan het publiek getoond kon worden, presenteer ik thans met gepaste trots het vervolg op deze tentoonstelling. Met deze keuze, die opnieuw ceheel is samengesteld uit de rijke verzameling van ons prentenkabinet, biedt Museum Boymans-van Beunincen zijn bezoekers nu een overzicht van de vaderlandse tekenkunst uit de tweede helft van de negentiende eeuw.


In de vorige presentatie stonden met name de Nederlandse 'Romantiek' en de werken van de zogenaamde Italianisanten centraal. Zeker in vergelijking met ontwikkelingen in het buitenland, kenmerkten veel van de tentoongestelde bladen zich door een zekere ingetogenheid en traditionalisme in stijl en thematiek. In de tweede helft van de eeuw komt daar langzaam maar zeker verandering in. Toonaangevende kunstenaars volgen de nieuwste ontwikkelingen in het buitenland, met name Frankrijk, op de voet. De opvallende resultaten van deze internationalisering en de snelle veranderingen in de beeldende kunst in deze periode komen ook in de tentoonstelling en de voor-liggende catalogus duidelijk tot uitdrukking. Veel meer dan bij het werk van hun voorgangers is er sprake van een grote variëteit in stijl, techniek en onderwerpskeuze.


Dankzij de rijke verzameling van het prentenkabinet zijn vrijwel alle vooraanstaande kunstenaars uit de negentiende eeuw vertegenwoordigd met fraaie voorbeelden uit hun getekende oeuvre. Wat de tweede helft van de eeuw betreft is dit met name te danken aan de inspanningen van P. Haverkorn van Rilsewijk, directeur van Museum Boymans van 1883 tot 1908. Door aankopen, schenkingen en legaten wist Haverkorn van Rijsewijk de verzameling eigentijdse Nederlandse kunst zowel in aantal als in kwaliteit aanzienlijk uit te breiden. Ondanks de soms geringe interesse van publiek en vakgenoten voor dit tijdvak, konden ook de volgende generaties van directeuren en conservatoren deze deelverzameling met belangrijke werken verrijken. Als resultaat van al deze inspanningen beschikt het museum over een van de beste collecties Hollandse tekenkunst uit de negentiende eeuw, waaruit nu met twee uitvoerige catalogi voor het eerst een uitgebreide selectie van hoogtepunten aan het publiek getoond wordt.
*

Selecteer hieronder het gewenste exemplaar:

Gratis verzenden
Uw boek wordt maandag verzonden
Gratis verzending binnen Nederland
Verzending naar België: € 5,10
 • library_books Kenmerken
  NUR 640
  Aantal pagina's 250 pagina's
  Auteur S. de Bodt
  Auteur de Bodt
  Bindwijze Paperback
  Category Boeken
  Category Beeldende- & Schilderkunst
  Category Kunst, Cultuur & Architectuur
  Category Kunstgeschiedenis & -theorie
  Druk 1e druk
  Rubriekspad <Boeken><Kunst, Cultuur & Architectuur>
  Rubriekspad <Boeken><Kunst, Cultuur & Architectuur><Beeldende- & Schilderkunst>
  Rubriekspad <Boeken><Kunst, Cultuur & Architectuur><Kunstgeschiedenis & -theorie>
  Illustraties Nee
  ISBN13 9789069181448
  Taal dut
  Taal Nederlands
  Verschijningsdatum januari 1996
 • label Onderwerpen