iDeal Bancontact Sofort KBC/CBC Belfius   Gratis verzenden (NL) DHL PostNL GDPR/AVG
Onze nieuwe outlet is geopend! Kijk op www.drievooreentientje.nl voor boeken en meer tegen de laagste internetprijs.

Wetenschap

Toon als           
Volgorde

Explorers of the Southern Sky

Auteur: Raymond Haynes

A history of australian astronomy

This book is both an indispensable reference on the history of astronomy in Australia, and a highly readable study of a scientific discipline in the context of emerging nationhood. It covers not only the science, but the individuals involved and the social and economic climate in which they worked. Starting from the ancient Aboriginal beliefs about the Sky World--the earliest known astronomy anywhere in the world--the authors lead us to the most exciting, high-tech, current and projected research being carried out at Australia's world-class astronomy facilities and universities. The authors cover all branches of astronomy--optical, infrared, X-ray, gamma-ray, microwave, gravitational wave and theoretical--and they include the contribution of amateur astronomers. The nontechnical language, many illustrations, and explanatory figures, ensure that this guide will appeal to a wide range of readers, including professional astronomers, historians of science, students, amateur astronomers and general readers.


Taal: engels

Geology Underfoot in Central Nevada

Auteur: Richard L. Orndorff

Taal: engels


Nevada is a geologist's playground—great topographic relief exposes spectacular geology. In twenty-one driving and walking tours, Geology Underfoot in Central Nevada explores the rockscapes of the region's mountains and deserts. The guide covers the varied geologic land-scape along U. S. 50 from Lake Tahoe and Reno east to Great Basin National Park. In Ichthyosaur State Park, examine fossil remains of giant sea lizards as you imagine the ocean that covered Nevada more than 200 million years ago. In Great Basin National Park, marvel at drip-stone features underground in Lehman Caves. South of Carson City, touch an active earthquake fault that continues to lift the Carson Range—a reminder that, at least geologically, Nevada is still a work in progress. engels

Giotto to the comets

Auteur: Nigel Calder

Taal: engels


On io July 1992 Europe's spacecraft Giotto, battered but still functional after its historic encounter with Halley's Comet, flew through Comet Grigg-Skjellerup. It was the culmination of a seven-year odyssey. Giotto to the Comets is an account of the double mission, drawing on interviews with the men and women who accomplished it in the face of often daunting difficulties. The book also tells why comets are prime objects for anyone who wants to un-derstand the creation of the world. Now that we know what a comet nucleus looks like and what it is made of, we face provocative new questions about the influence of comets on the Earth, its atmosphere and oceans, and its delicate film of life. In Giotto to the Comets Nigel Calder returns to the cosmic arena of several of his best-known books: Einstein's Universe, Spaceships of the Mind, Violent Universe, and The Comet is Coming!

Het bewustzijn verklaard

Auteur: Daniel C. Dennet

In dit klassiek geworden boek combineert Daniel C. Dennett inzichten uit de filosofie, psychologie en neurologie om uit te leggen hoe ons bewustzijn functioneert. Want het bewustzijn, betoogt Dennett, is geen samenhangend 'ik' dat de wereld om ons heen interpreteert. Het omgekeerde is het geval: onze hersenen zijn voortdurend op allerlei parallelle sporen onze zintuiglijke waarnemingen aan het verwerken, terwijl een centraal systeem daar de meest relevante informatie uit selecteert.
Hoe geeft het brein de tijd weer? Waarom zijn er kleuren? Hoe 'maakt' de mens een zelf? Aan de hand van deze vragen laat Daniel C. Dennett op buitengewoon heldere en leesbare manier zien dat ons bewustzijn niet de kern van ons wezen is, maar slechts het eindproduct van de 'machine' in onze hersenen.

Het ondiepe

Auteur: Nicholas Carr
Hoe onze hersenen omgaan met internet

Nicholas Carr buigt zich over over de langetermijneffecten van het internet. Gebruikmakend van nieuwe inzichten over de plasticiteit van het brein, de werking van ons geheugen en de manieren waarop we informatie verwerken, toont hij aan dat het internet niet alleen nuttig gereedschap is, maar ook bezig is onze identiteit en zelfs de structuur van onze hersenen te veranderen.

Het proefboek

Auteur: Peter Klosse

Dit is niet zomaar een kookboek en ook niet zomaar een wijnboek. Dit is hét smaakboek waarin wordt uitgelegd hoe smaak tot stand komt; vanaf het proeven in zintuiglijk opzicht, tot de smaak van gerechten en wijnen. Het Proefboek is een gastronomisch handboek dat inzicht geeft in de complexe wereld van het proeven zodat bijvoorbeeld de smaak van wijnen en gerechten nog beter begrepen en koken gemakkelijker wordt.

Het Proefboek maakt onderscheid tussen de productkant en de menskant van het proeven, met voor elk eigen termen en definities. Voor de productkant gebruiken we de inmiddels bekende universele smaakfactoren (mondgevoel, smaakgehalte en smaaktype). Zij beschrijven het smaakprofiel van een product en helpen ons smaak te begrijpen. Aan de zintuigkant, de menskant, onderscheiden we gustatie als zintuig en proefvermogen als de totaalbeleving waarbij alle zintuigen actief betrokken zijn. Een tweede belangrijke pijler is de classificatie van smaak in stijlen die het mogelijk maakt smaken te herkennen.

Dit vergemakkelijkt het maken van keuzes; denk aan gerechtencompositie (keuze van ingrediënten die bij elkaar passen), volgordebepaling (gerechten en wijnen in de juiste volgorde plaatsen) en de combinatie van wijnen en gerechten).

In het uitgebreide hoofdstuk over koken staan talloze voorbeelden van kooktechnieken en kookprocessen, met bijbehorende recepten. Ook de smaak van wijn wordt uitvoerig behandeld en toegelicht. Het zwaartepunt van het Proefboek ligt bij de gastronomie en de combinatie van wijnen en gerechten. Toch zullen ook degenen die nooit een glas wijn drinken, en ook zij die in de voedselindustrie werkzaam zijn, dit werk met plezier lezen en kunnen gebruiken. Door zijn opzet en inhoud leent het zich bovendien voor gebruik in opleidingen waarin aandacht wordt besteed aan smaak.

Peter Klosse is restaurateur en oprichter van de Academie voor Gastronomie, een gastronomisch opleidings- en researchinstituut. Hij heeft een proefschrift geschreven voor de Universiteit van Maastricht. Eerder publiceerde hij over dit onderwerp in de boeken Smaak en Smaakstijlen.

Hoe wiskunde de wereld veranderde

van de eerste getallen tot de chaostheorie en verder

Auteur: Ian Stewart

De opkomst van de beschaving en ontwikkelingen in de wiskunde zijn hand in hand gegaan. Wiskundige vernieuwing maakte navigatie op oceanen mogelijk en daarmee de ontdekking van nieuwe landen. Mobiele telefoons zouden niet werken zonder de mogelijkheid van calculaties in tien dimensies en we maken dagelijks gebruik van abstracte algebra (ja, iedereen, elke dag opnieuw). Veel van wat we als normaal beschouwen - van internet en bruggen tot ruimtevaart en financiële beurzen - berust op wiskundige vooruitgang. Kortom: onze wereld zou niet kunnen functioneren zonder wiskunde.

Ian Stewart ziet het al vele jaren als zijn taak om wiskunde bij het grote publiek toegankelijk en populair te maken. Voor zijn werk ontving hij de Michael Faraday Medal en hij werd fellow van de Royal Society in 2001. Hij is adviseur wiskunde van New Scientist en hoogleraar wiskunde aan de universiteit van Warwick. Hij schreef meer dan 20 boeken op het gebied van wiskunde

Houden van de aarde

Auteur: Michiel Rietveld
respectvol omgaan met landbouw, voeding en milieu

Michiel Rietveld schetst in Houden van de aarde een enthousiasmerend overzicht van de ontwikkeling van de agrarische verzorging van de aarde en laat zien hoe de biologische en biologisch-dynamische landbouw wegbereiders zijn voor een mondiaal bewustzijn op het gebied van milieu en duurzaamheid. Aandacht en respect voor bodem, plant, dier en mens vormen hierbij de rode draad.

Elk natuuraspect vraagt zijn eigen niveau van verzorging, en het bewustzijn hiervoor geeft een diepgaand inzicht in het verschijnsel levensenergie, in kosmische verhoudingen en in de toepassing van bio-organisers (bodempreparaten). Het boek biedt daarmee handvatten voor agrari rs en beleidsmakers om de 'ongemakkelijke waarheden' van Al Gore in het klein en in het groot aan te pakken. De auteur geeft hoogst actuele inzichten over voeding en voedselkwaliteit en de uitwerking daarvan op het menselijk lichaam, en zet aan tot nadenken over thema's als de rol van de bijen voor ons welzijn, ritueel slachten en gentechnologie.

Het voorwoord is geschreven door Bart Jan Krouwel, voormalig directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Rabobank Nederland en medeoprichter van de TriodosBank.